Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Sunday, March 17, 2019

Duitse justitie treedt hard op tegen BDS

Drie BDS-activisten worden in Berlijn aangeklaagd, wegens het verstoren, in juni 2017, van het discussieforum  “Life in Israel — Terror, Bias and the Chances for Peace”, georganiseerd door de Deutsch-Israëlische Gesellschaft.

De drie activisten, Ronnie Barkan, Stavit Sinai and Majed Abusalama, worden door de Berlijnse actie-scene nu dramatisch als "Humboldt3" bestempeld. Op deze manier willen de anti-Israëlische krachten er een zaak van vrijheid van meningsuiting van maken. Het verstoren van een discussiebijeenkomst heeft echter meer gelijkenissen met lokaalgevechten in de jaren dertig, dan met persvrijeid of vrijheid van meningsuiting.

Liet de Nederlandse overheid de BDS-activisten rondom Frank van der Linde, die de presentatie van Lia König, in september 2014, verstoorden gewoon weer zonder proces vrijuit gaan, is dat in het Duitse rechtsysteem niet mogelijk. Op het Romeinse recht gebaseerde rechtssystemen, zoals in Duitsland, zijn verplicht de overtredingen die geconstateerd zijn ook te vervolgen. De drie activisten worden nu niet alleen wegens huisvredebreuk, maar ook wegens antisemitisme aangeklaagd.

Het optreden van de Israëlische Ronnie Barkan is een tweede link naar Nederland. De stad Amsterdam probeerde in 2014 en 2015 een stedenband met de Israëlische stad Tel-Aviv op te bouwen. Extreem-linkse activisten hebben toen geprobeerd deze stedenband te torpederen. Ronny Barkan heeft in die periode, samen met Frank van der Linde, in Israël de reis van burgemeester van der Laan geprobeerd te dwarsbomen.

In 2017 komt Ronnie Barkan opnieuw in het Nederlandse nieuws, als hij uitgerekend op bevrijdingsdag een anti-Israëlische lezing op de Maastrichtse universiteit wil geven. De Jonge democraten hebben dat destijds voorkomen.



No comments: