Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Monday, December 28, 2020

Wat stemmen de Palestinos?

De Palestijnen zelf mogen helemaal niet stemmen, tenminste als ze op de Westelijke Jordaanoever of in Gaza wonen. De Palestijnse Autoriteit is te bang voor een verkiezingsoverwinning van Hamas, en schrijft daarom geen verkiezingen uit. De HAMAS-dictatuur op de Gazastrook vindt het ook niet zo nodig om het volk te vragen wat het nu eigenlijk vindt. Het enige land waar Palestijnen mogen stemmen, dat is Israël zelf en die verkiezingen zijn al binnenkort. De Verenigde Arabische lijst kan weer in de Knesset gekozen worden en zo een enigzins bepalende  rol bij de vorming van een Israëlisch kabinet spelen.

Maar wat stemmen de Palestinos in Nederland? Er zijn inderdaad mensen in de wereldwijde massabeweging van ondersteunende strijd voor Palestijnse rechten, die alleen op basis van wat partijen zeggen en doen op het gebied van het Midden-Oosten, hun stem bepalen. Op de besloten groep "The Rights Forum" op Facebook woedt een hevige strijd om de vraag wat te stemmen bij de verkiezingen voor het Nederlandse parlement op 18 maart. Zo erg zelfs dat de leiding van The Rights Forum de leden maant tot beleefdheid tegenover elkaar.

De geachte onbevangen lezer vraagt zich misschien af wat in hemelsnaam The Rights Forum is en dat wil ik ook wel uitleggen. De voormalige premier Dries van Agt heeft een stichting opgericht, die tot doel heeft de internationale rechtspraak op de situatie in het Midden-Oosten toe te passen. In de tussentijd is deze stichting echter geradicaliseerd en wordt steeds meer activistisch in haar streven de Palestijnen in Nederland te vertegenwoordigen.

Karel Buuron schrijft: "Allemaal neoliberale politici muv Partij voor de Dieren, BIJ1 en enigzins de SP (het laatste een twijfel geval) en de altruïstische communautaire vleugel van Groenlinks ,  GL als zodanig ook een twijfel geval. Het meest links en progressief en inclusief is BIJ1 zeker nu het meest betrokken en meest links kritische progressief kamerlid  Sadat Karabulut  van de SP afslaat, nu zij de Kamer in maart verlaat. 

D66 krijgt ook een veeg uit de pan. Hoewel de leden van The Rights Forum nog wel positief over de voormalige diplomaat in Palestijns gebied, Sjoerd Sjoerdsma zijn, wordt Sigrid Kaag bekritiseerd. Corrie van der Hart schrijft: "Minister Kaag is met een handelsmissie naar Israel en Palestina geweest. Het Israelische bedrijfsleven steunt ze 4 MILJARD euro’s en de Palestijnen die het veel slechter hebben, werden afgescheept met enkele miljoenen."

Gino Derobbles pleit intussen voor een stem op DENK, om de volgende reden: "De heer Van Agt heeft meerdere malen aangegeven niet langer op het CDA te stemmen, maar op GroenLinks.

Onderstaand de overwegingen van GroenLinks om vóór het hanteren van de IHRA-definitie te stemmen, een standaard antwoord dat een ieder die vraagt om opheldering krijgt. Zetten we deze overwegingen af tegen het feit dat GL in november ook nog tegen de motie van Tunahan Kuzu stemde, waarin werd verzocht om een verbod op economische relaties met nieuwe ‘Israëlische’ nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden, dan mag het duidelijk zijn dat ook een stem op GL een pro-‘Israëlische’ stem is, een stem tegen mensenrechten.

Ook daarom: #IkstemDENK"

Daarna volgt een discussie over de Koerden. Enerzijds willen de 'social justice warriors' van The Rights Forum' wel dat de mensenrechten van de Koerden worden gerespecteerd, maar aan de andere kant hebben ze toch wel problemen met de Koerden, vanwege de samenwerking van de gewapende tak van de Koerden met Israël.

Simcha de Vries: "Als men mijn partij ongenuanceerd associeert met Erdogan, iets wat jij nu ook doet, dan voel ik me genoodzaakt om daarop te reageren. Vooralsnog is DENK in de huidige Kamer de enige partij die volledig de kant van de Palestijnen kiest. Zelfs de SP heeft het laten afweten omdat Sadet Karabulut zich enerzijds kritisch uitlaat over ‘Israël’ maar zwijgt over de openlijke vrijages van Koerdische organisaties als YPG met ‘Israël’."

Als het thema Turkije wordt aangestipt, dan zijn niet alleen de Koerden van belang. Ook de handelsrelaties tussen Turkije en Israël komen aan bod. Daarna is het thema Armeense genocide niet ver weg meer.

Sim Ran: "Heb op lokaal niveau en op individueel niveau DENKers anders heeeeeel vaak allerlei nare zooi van de Turkse staat horen verdedigen oa het ontkennen van de Armeense genocide. Dus ja, je eist iets van een partij omdat het je niet zint maar bij je eigen partij maak je een uitzondering."

Intussen bljift er niet veel meer over. De Palestina-activisten kunnen geen Groenlinks stemmen vanwege de aangenomen resolutie over de definite van antisemitisme. DENK kunnen ze niet stemmen, vanwege de ontkenning van de Armeense genocide. De SP is uit de gratie gevallen omdat de Koerden worden gesteund door Israël. Dan blijven dus de Dierenpartij en BIJ1 over. Maar de partij NIDA wordt dit jaar tot nog toe niet genoemd. 

No comments: