Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Sunday, March 07, 2021

Pro-Palestijnse uitingen over vernielingen bij Joods restaurant HaCarmel

Als de ruiten van een kosher restaurant worden ingegooid. Wat zeggen de pro-Palestijnse activisten dan? Dit is een goede graadmeter voor de democratische gezindheid en de relatie tussen boycot en geweld.

Ik volg al langer dan tien jaar de pro-Palestijnse -websites en -facebook groepen. Een opvallend kenmerk van de discussies in deze groepen is, dat er heel weinig discussie is. Jaren geleden was er even een discussie over Syrië, omdat activiste Jose van Leeuwen de mensenrechtenschendingen door Assad toch wel wat te ver vond gaan. Doe eens gek, bekritiseer eens een dictator van een Arabisch land. Over het algemeen verenigen de activisten zich in hun haat tegen Israël en bekritiseren elkaar niet. Ook niet als er mensonterende dingen worden geroepen.

Vorige week was het weer raak bij restaurant HaCarmel in Amsterdam. De ruiten waren beklad. Wat zeggen de activisten in de besloten Facebookgroep "The Rights Forum"? 



Het zijn de bekende strategieën van anti-democratische groepen: Het slachtoffer krijgt de schuld.
Het restaurant had geen Israëlische vlaggen op mogen hangen en daarmee zou het zelf de vernieling hebben uitgelokt. Het zijn niet zomaar wat mensen op Facebook, die dit zeggen. Henk van Driel en Joop Hoekstra maken deel uit van de pro-Palestina beweging in Nederland.

Op een gegeven moment is er dan wel iemand die er wat van zegt. Gied ten Berge schrijft: "Dit doe je toch niet", om daarna door dezelfde Joop Hoekstra afgebekt te worden. Anita Risseeuw is een vooraanstaand lid van het Rotterdamse Palestina Komitee (Rotterdam voor Palestina)  en die weet er een punt aan te breien. "Het is een Israëlisch restaurant, geen Joods restaurant" Het is niet helemaal duidelijk of zij dit voor haar eigen geruststelling zegt, of dat ze werkelijk van mening is, dat in Nederland Israëlische restaurants vernield mogen worden.


Inderdaad een goede vraag van de activisten:  "Waarom is het vernielen van een Joods restaurant een slecht idee? Ze moeten er wel even over denken, maar dan komt het antwoord toch: "Het speelt de vijand in de kaart". De vijand, dat is voor deze mensen het CIDI, dat hier van zou profiteren.


Zoals je misschien hebt gemerkt, heb ik het woord antisemitisme nog niet eens gebruikt. Dat komt omdat sommige uitingen op deze groep zo ernstig antisemitisch zijn, dat ik ze hier niet wil herhalen. Soms worden dit soort opmerkingen weggehaald en soms ook niet. Ik vind de uitingen hierboven al ernstig genoeg, omdat ze een gebrek aan respect voor andersdenkenden laten zien en oproepen of goedpraten van geweld. Uiteindelijk moet Brechtje van Bergen, van de oud-Katholieke pastorie, er aan te pas komen, om de activisten tot de rde te roepen: 



Dat de grafitti uiteindelijk toch geen uiting van antisemitisme was, dat maakt nu egenlijk niet meer uit. In de ruim 75 reacties kreeg bijna iedereen, behalve de dader de schuld. De media, de NOS, het CIDI, de Joden, het restaurant zelf, de Israëlische vlag. Ga zo maar door. En dat allemaal op het keurige nette diplomatieke forum van Dries van Agt. Jan van Keulen, de vroegere voorzitter, is de administrator van deze The Rights Forum groep.  

1 comment:

Likoed Nederland said...

Wie het Handboek van de EU inzake het herkennen van antisemitisme heeft gelezen, kan eigenlijk niet tot een andere conclusie komen dan dat 'The Rights Forum' de meest antisemitische organisatie van Nederland is. Heel nuttig, dat handboek van de EU!