Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Friday, April 09, 2021

De Kabinetsformatie en de relatie met Israël

 Veel mensen weten het niet, maar Landbouw Minister Carla Schouten (CU) nam de afgelopen jaren een sleutelpositie in de Nederlands-Israëlische relatie in. Nu fractieleider Gert-Jan Segers van de Christen-Unie zo onverbloemd en duidelijk heeft gezegd, dat zijn partij niet meer met Mark Rutte wil regeren, komt definitief een einde aan deze bijzondere situatie.

Alleenstaande moeder Carla Schouten heeft in een Israëlische kibboets gewerkt en zoals zovele Nederlandse meisjes, was zij niet tegen de charmes van de mannelijke Israëli's opgewassen. Zij heeft gezondigd en door de geboorte van haar zoon is een levenslange relatie met het land Israël ontstaan. Als minister van Landbouw gaat zij over de Voedsel en Warenautoriteit. In die hoedanigheid heeft zij, geheel alleen en op zichzelf aangewezen, de boycot van goederen geproduceerd op de Westelijke Jordaanoever tegen gehouden. 

De meute van de BDS-beweging trok op naar het Israël Producten Centrum in Nijkerk en eiste dat de producten uit Judea en Samaria uit de schappen zouden verdwijnen. Maarten Jan Hijmans (abupessoptimist) stond er te schreeuwen. Benji de Levie sprak met zalvende stem over schendingen, Schendingen van wat eigenlijk?  Het was een akelige avond. 

Deze DOCP-bende, heeft door de contacten van Dries van Agt nog enige invloed op het Ministerie van Buitenlandse zaken en daar werd er voor gezorgd, dat op de flessen wijn van Christenen voor Israël alleen nog mocht staan: "Dit product is vervaardigd in een Israëlische nederzetting op de bezette Westelijke Jordaanoever". Je reinste antisemitisme natuurlijk, omdat op die manier een onderscheid tussen producten gemaakt door Arabieren of door Joden gemaakt, wordt gemaakt. De Christenen voor Israël wilden nog wel als alternatief en concessie, een sticker met het opschrift: "Gemaakt in een Joods dorp in Judea" op de gewraakte producten plakken. Een aanklacht en boete viel hen ten deel.

De afgelopen jaren heeft de Voedsel en Warenautoriteit, onder auspiciën van Carola Schouten, er niets meer aan gedaan en de wijn nog als vanouds door het Israëlproducten centrum verkocht. Nu echter, de Christen-Unie zichzelf buiten spel heeft gezet, zullen we binnenkort te horen krijgen wie in het nieuwe kabinet Landbouw gaat doen. Dan zijn de rapen gaar.   

De andere belangrijke positie is die van Buitenlandse Zaken en de kans is groot, dat Sigrid Kaag de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken gaat worden. Veel mensen koesteren een wantrouwen tegen Sigrid, maar ik weet uit betrouwbare bron, dat Sigrid goed met de Israëli's kan opschieten. Ze zal de lijn van de VS en Europa moeten volgen. Misschien dat er wel andere etiketten op de wijn van Judean Hills geplakt moeten worden, maar verder dan deze symbool politiek, hoe absurd ook, zal het niet gaan. De belangen van het bedrijfsleven wegen zwaarder.

Het wordt een moeilijke tijd, maar we zullen er wel doorheen komen.



No comments: