Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Thursday, April 22, 2021

Palestino's krijgen hulp van Extinction Rebellion

Waarom zou je alleen met klimaat bezig zijn, als je ook de Palestijnen een handje kunt helpen? Dat dacht de actiegroep Extinction Rebellion ook. Vooral in Groot Brittanië werken ze intensief met Palestijnen samen. De medewerkers van de Elbit Ferranti-fabriek in Waterhead, Oldham in Noordwest-Engeland keken op1 februari 2021 lelijk op hun neus, toen alle ramen rood werden geverfd en er activisten het dak op klommen.  De wapenverkoop van Israël aan Nederland was de aanleiding. Voormalig minister van ontwikkelingshulp Jan Pronk moet er zelfs een beetje van huilen. Het is niet helemaal duidelijk wat wapenverkoop nu met het klimaat te maken heeft, maar een feit is de hechte samenwerking tussen Extinction Rebellion en het Palestina Komitee.
 

Een ander thema waar Extinction Rebellion de Palestijnen aan hun zijde vinden, is het thema aardgas. In Groningen wordt de winning van aardgas binnenkort gestopt, maar in de rest van Europa geldt aardgas als een veilige en schone energiebron. Zozeer zelfs, dat er een nieuw aardgas netwerk door heel Europa, een deel van Rusland, Turkije, via Griekenland, Cyprus en Israël, naar Egypte, Algerije en Lybië gebouwd wordt. Voor niets gaat de zon op.

Er zijn kanttekeningen bij de mensenrechtsituatie in Rusland en Turkije als ook in Algerije en Lybië te zetten, maar dat doet Extinction Rebellion niet. Dat Israël aardgas uit de Middellandse Zee wint en naar Europa verkoopt, is wél tegen het zere been van de activisten. Het Palestina Komitee België (Palestina Solidariteit) organiseerde gisteren dan ook een informatiebijeenkomst. Het verbaasde mij niet tijdens deze meeting ook Ibrahim "pijpbom"Al-Baz, bestuurslid van het Nederlandse Palestina Komitee, tegen te komen. 

Alexia Falisse van Extinction Rebellion België is eigenlijk Franstalig, maar hield desondanks een helder Nederlandstalig betoog over aardgas. Aangezien de verbranding van aardgas CO2 uitstoot, kan deze brandstof volgens haar niet door de beugel. Verder vertelde ze uitgebreid over de Europese energiepolitiek. Haar actiegroep is fel tegen, maar eigenlijk doet Europa dat toch wel goed. Het is beter aardgas uit de Middellandse Zee te halen, dan van Rusland afhankelijk te zijn.


Omdat de Palestijnse zaak koste wat kost aan deze energiediscussie verbonden moest worden, kreeg Abeer Butmeh, Coordinator van PENGON-Friend of the Earth Palestine ook het woord. Wat was nou het geval? Volgens Friend of the Earth Palestine betreft het hier Palestijns gas, dat geheel tegen internationaal recht en dus illegaal gewonnen wordt. Bij de activisten ging dit verhaal er in als koek, maar ik ik heb daarover toch mijn twijfels. Volgens welke paragraaf in de Oslo akkoorden is het gas voor de kust van Israël gevonden, van de PA of van Hamas? We weten het niet. Verder vond Abeer het ook nog eens vuil gas en wilde ze het gas ook helemaal niet zelf gebruiken.

Dat er ook energie aan de nederzettingen en Oost-Jeruzalem geleverd zou worden, dat mocht ook helemaal niet, volgens de spreekster. Doordat Abeer geen slides had en onduidelijk sprak, werden de Extinction Rebellion jongeren een beetje wanhopig. Ze begrepen niet helemaal wat ze er aan zouden moeten doen. 

Later keek ik op de website van Friend of the Earth Palestine en vond geen enkele tekst waarin van de aardgas vondst gewag werd gemaakt. Ik denk dat ze het tot nog toe niet als een probleem hebben ervaren. Wel staan er meerdere teksten over de gendergelijkheid in samenhang met energielevering. Dat is misschien een thema voor de volgende vergadering.

 
Waarom is deze alliantie tussen klimaatactivisten en Palestijnen van belang? 

Sinds het ontstaan van de Palestijnse zaak, rond 1965, hebben de Palestijnse organisaties steeds geparasiteerd op andere bewegingen en doelstellingen. De ene keer is het de wereldwinkel, dan de vredesbeweging, de ban-de-bom-beweging, de LGBTQAI-beweging, de vrouwenbeweging, de zwarte-piet-activisten, en tot slot de Black Lives Matter-groepen. Er is bijna geen demonstratie meer zonder Palestina vlaggen. 

Het feit dat een klimaatgroep zich met deze Palestijnen strijd gaat bezig houden, laat zien dat ze , net als de Palestijnen, niet in een oplossing geïnteresseerd zijn. Daarom hou ik dat de komende tijd in de gaten

No comments: