Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Tuesday, January 14, 2014

Amin Abou Rashed staat er alleen voor

Bestaat er in Nederland nog solidariteit met Palestijnen? Als je de boycotberichten over de PGGM leest zou je zeggen van wel. Als je leest dat de voetbalclub Vitesse een Israëlische speler niet wil meenemen op trainingskamp, om de oliesheiks te behagen, dan denk je van wel. Toch is er iets vreemds aan de hand met de solidariteit met Palestijnen.

Het Palestijnse vluchtelingenkamp Al Yarmouk in Syrië wordt al maandenlang belegerd. De Palestijnen lijden honger. Normaal gesproken als Palestijnen honger lijden en belegerd worden, komt er een grote hulpactie op gang. Er worden zelfs boten naar Gaza gestuurd. Deze keer niet.

Als Amin Abou Rashed , de fondsenwerver voor Hamas in Nederland, een actie op de Dam in Amsterdam organiseert, komt er geen enkele Pro-Palestijnse activist. De Grettas, de Anjas, de Jose's, de Nicoles en zelfs de Gustavs blijven allemaal op de bank thuis zitten. Why?

Geen solidariteit met de Palestijnen in Syrië. De naam zegt het eigenlijk al.
Een verklaring zou kunnen zijn , dat in dit geval de Joden er niets mee te maken hebben. Israeli's hebben geen troepen in Syrië en dus hoeft er niet geprotesteerd te worden. Een zoveelste bewijs dat het de activisten niet om de Palestijnen gaat, maar wel om de aanval op Israël als Joodse staat.

Dat is echter niet de gehele waarheid. Er wordt wel door Sonja van den Ende (Stop de Bezetting)  en Rik Min (Palestina Komitee)  vóór het regiem van Assad gedemonstreerd. Als het moet zelfs schouder aan schouder met Vlaamse nationalisten.

Amin Abou Rashed was één van de organisatoren van de Nederlandse Gazaboot en kreeg ruime steun van de Nederlandse activisten. Hij werd zelfs samen met de Antropologe Anne de Jong opgepakt en door Israël het land uitgezet. Nu zamelt hij geld in voor de Palestijnse vluchtelingen in Syrië, die worden uitgehongerd door de Syrische president Assad, maar Amin Abou Rashed krijgt geen enkele steun van de antropologen en de overige activisten. Als moslims moslims uitmoorden, heeft niemand daar belangstelling voor.

Een andere reden is, dat er een grote ruzie is tussen Syrië aanhanger, salafisten en moslimbroeders. Carel Brendel heeft daar uitvoerig over geschreven.

3 comments:

Unknown said...

Dat klopt, zolang er geen Jood bij betrokken is zal het de wereld worst zijn. Ze zijn ook niet pro Palestijns, maar anti Israel. Hypocrieten dus!!!

Unknown said...

Dat klopt, zolang er geen Jood bij betrokken is zal het de wereld worst zijn. Ze zijn ook niet pro Palestijns, maar anti Israel. Hypocrieten dus!!!

Unknown said...

Idd Lillian,
Niemand moet hen maar ze zijn een welkomsgeschenk in de strijd tegen de Joodse Staat Israël.
Anja Meulenbelt is ook zo'n hypocriet. Op de vraag waarom zij zich alleen bezighoudt met de palestijnen die direct te maken hebben met Israël, kon zij alleen antwoorden; "Ik kan er natuurlijk niet voor iedereen/elke palestijn zijn." Alsof de hulp/steun voor die mensen stopt bij de grenzen.
Want over die grenzen gaat het ook over het welzijn van die mensen maar met één verschil; Israël kun je er niet bij betrekken.
Voor velen (gelukkig maar het zijn er nog lang niet genoeg) ligt het er zo dik bovenop. Zij zijn niet pro-palestijnen maar anti-Israël.

Btw, er zijn daar nog wel veel meer mensen hypocriet bezig. Ooit gehoord van een palestijnse claim op grondgebied wat nu onder Jordanië valt?
Volgens het oorspronkelijke verdelingsplan ligt een groot gedeelte van het Joodse thuisland in Jordanië. Daar zitten nu al veel palestijnen onder erbarmelijke toestanden maar ik heb nog nooit van een palestijn gehoord dat zij dat ook claimen terwijl zij wel alles willen claimen wat de Joodse Staat is.

Hypocriet...je zegt het goed maar misschien gaat die term nog niet ver genoeg.