Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Friday, January 03, 2014

De Palestijnse ICT-industrie

In tegenstelling tot wat de Anja's, de Gretta's en de Palestina Komitees ons doen geloven, is er niet alleen maar elende in de door Israël bezette gebieden. Er vindt een grote groei van het aantal ICT bedrijven plaats. Tijdens de laatste trip van Frans Timmermans naar Israël en de omstreden gebieden, vindt er een interessant diner plaats, waar de mogelijkheden tot near-shoring worden besproken.

Palestijnen bieden braakliggend ICT-aanbod
bron: Computable 27-12-2013

Nederlandse ict-ondernemers krijgen tijdens de recente handelsmissie naar de Palestijnse gebieden en Israël op de Westbank de gebruikelijke nearshore-voordelen gepresenteerd. De Palestijnse gebieden liggen op minder dan vijf uur vliegen, de cultuurverschillen zijn klein en er is slechts één uur tijdverschil. Tijdens het bezoek ontdekken de ondernemers daarnaast een braakliggend aanbod van goed opgeleide programmeurs, veel kleine bedrijven met verschillende producten en een ict-sector die een groeispurt doormaakt.

De Palestijnen hebben ict definitief ontdekt als kans om zich uit de ellende te werken. Het aandeel van de sector groeide van 0,8 procent van het bruto binnenlands product in 2008 naar 6,4 procent in 2011. Paul Tjia van GPI Consultancy, die de reis coördineert, heeft deze groei de afgelopen jaren van dichtbij meegemaakt. ‘Toen ik hier in 2000 voor het eerst kwam, had de Palestinian Information Technology Association (PITA) 24 leden’, vertelt hij de Nederlandse ondernemers. ‘Nu zijn dat er honderdvijftig. Toch is 83 procent procent van de Palestijnse ict-bedrijven kleiner dan vijftig werknemers. Ondanks de sterke groei van de sector, is er dus vergeleken met andere nearshore-locaties in bijvoorbeeld Oost-Europa nog weinig aanbod van organisaties met enige omvang.’
Palestijnen goed in onderwijs
Tegelijkertijd is er een groot, onbenut, goed opgeleid en Engels sprekend arbeidspotentieel. Meer dan tweeduizend ict-specialisten studeren er jaarlijks af aan dertien universiteiten op de Westbank en in Gaza. Door de moeilijke omstandigheden is er sprake van een diaspora van Palestijnen die opleidingen volgen en werkervaring opdoen in het buitenland. ‘Veel professoren op de universiteiten zijn daardoor gepromoveerd in de Verenigde Staten op actuele ict-onderwerpen’, vertelt Hassan Kassem, voorzitter van PITA, de Nederlandse ondernemers. Studies van de Verenigde Naties, de Europese Commissie en de Wereldbank ondersteunen deze claims. ‘Palestijnen zijn de geleerde populatie van het Midden Oosten en Noord-Afrika’, staat in een rapport van de Wereldbank te lezen.

Lees verder in de Computable

No comments: