Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Sunday, October 18, 2015

Alternatieve Kristallnachtherdenking wordt anti-Israëlische manifestatie

"Maak de Tempelberg Jodenvrij"; "Boycot Israël"; "Israël voert een onmenselijke politiek, geweld moet stoppen". Het zijn drie provocerende uitspraken, die op zondag 8 november bij de alternatieve Kristallnachtherdenking zo maar eens geuit zouden kunnen worden, door achteréénvolgens Haneen Zoabi, Anya Topolski en Markha Valenta.

Dit jaar heeft het Platform Stop Racisme en Uitsluiting, van activiste Lonneke Lemaire, drie vrouwelijke sprekers voor de alternatieve Kristallnachtherdenking bij de Stopera uitgenodigd.

Haneen Zoabi, Arabisch lid van de Knesset, sprak vorig jaar nog haar begrip voor terroristen, die drie Joodse scholieren hebben vermoord, uit. Enkele jaren daarvoor voer ze mee op de Gazaboot Mavi Marmara, daarmee het gewelddadige Hamas-regime steunende. Enkele weken geleden  werd dan het vooorlopige toppunt bereikt, toen ze stelde, dat de Tempelberg "Jodenvrij" zou moeten worden.

Anya Topolski, is een wetenschapper van de Universiteit Nijmegen, die een wetenschappelijk artikel publiceerde, waarin ze de discriminatie en uitsluiting van Joden in de 19e eeuw vergeleek met de discriminatie van de moslims anno nu. Daarover is heel veel te vertellen en het is zeker een discussie waard. Googlen we even verder, dan blijkt dat Anya Topolski ook een fel tegenstandster van de Israelische staat is.

Markha Valenta ontmoeten wij voor het laatst in levenden lijve tijdens een anti-Israëlisch bijeenkomst op de Vrije Universiteit, waar opgeroepen werd tot boycot van Israël. Tijdens de bijeenkomst, waar Markha het voorzitterschap had, wist ze nog een zogenaamd objectieve houding te bewaren. Aangezien er alleen maar pro-Palestijnse activisten waren uitgenodigd, was er door de opzet van de avond al geen discussie mogelijk. Later zagen we op de Facebooks, dat Markha Valenta zich uitsprak voor een boycot van Israël.

Drie anti-Israëlische sprekers op een alternatieve Kristallnachtherdenking. Terwijl de staat Israël ten tijde van de Kristallnacht helemaal nog niet bestond. Bovendien vond de Kristallnacht in Duitsland plaats en wordt de alternatieve herdenking er met de haren bijgesleept om extreem-linkse activisten te mobiliseren.

Het Platform Stop Racisme en Uitsluiting zou zich met de bestrijding van racisme bezig moeten houden en zou geen anti-Israëlische manifestaties moeten organiseren. Door de dreigende derde intifada , waarbij willekeurige burgers op straat neergestoken worden, is het ook verstandig in Nederland tenminste het hoofd koel te houden en geen provocerende anti-Israël betogingen te houden.


1 comment:

Jan said...

Ik ben benieuwd of er dit keer ook prominente Nederlanders zich geroepen voelen om hun gezicht daar te laten zien.
Het positieve aan de komst van Haneen Zoabi die Palestijnse parlementariër in de Knesset is, dat ze hiermee zelf de mythe van de rechteloze Palestijnen logenstraft.