Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Monday, August 29, 2016

Leon de Winter over Israël en de Amerikaanse verkiezingen


Likoed Nederland geeft een feestje en iedereen mag komen. Dat laat ik mij geen twee keer zeggen en rijd helemaal vanuit Duitsland naar Amsterdam. De beroemde schrijver Leon de Winter heeft beloofd in een lezing alles over de relatie Israël, met de Amerikaanse verkiezingen te vertellen. In een voornaam hotel op een top-locatie, zit de fine-fleur van pro-Israëlisch activistisch Nederland bij elkaar. En dat zijn er toch nog meer, dan je zou verwachten. De zaal zat stampend vol.

Leon de Winter had een heel lang verhaal over hoe slecht Barack Obama voor de Verenigde Staten en de wereld is geweest. Dat hij zelfs in de Democratisch partij aanvankelijk niet serieus genomen werd. Dat hij veel conflicten in de wereld niet op tijd heeft herkend en niet heeft ingegrepen, zodat we nu met de shit zitten. In Syrië zou Barack Obama ingrijpen als er gifgas gebruikt zou worden. Heeft hij niet gedaan. In Iran was een burgerrechtsbeweging tegen de Ayatollahs. Heeft hij niet gesteund. En in Lybië heeft zijn minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton grote fouten gemaakt. Barack Obama heeft in het Witte Huis alleen maar mensen met zijn mening toegang gegeven. Mensen met een andere politieke opvattingen komen er niet in. De CIA was op een gegeven moment zo bang voor zijn woede-uitbarstingen, dat ze de ambtsberichten maar af gingen vlakken.

Dus Barack Obaman kon in de ogen van Leon de Winter niet veel goed doen en heeft ook niet veel goeds gedaan. Maar wie komt er next?  Volgt een heel lang verhaal over de foute ondersteuners van de Clinton-Foundation, het verkiezingsfonds van Hillary. De staat Algerije geeft een half miljoen. Why? De postcodeloterij geeft haar geld. Ons geld. En het verhaal gaat maar door over de foute vrienden van Hillary. Bill Clinton krijgt per lezing een paar ton en kan ruimschoots aan het succes van zijn vrouw bijdragen. Het is duidelijk dat Leon de Winter geen groot voorstander van Hillary is.

Donald Trump heeft al die financiële ondersteuning niet. Hij behoort niet bij het establishment. Het krankzinnige is, volgens Leon de Winter, dat de 'white trash', slachtoffers van de globalisering en de verdwenen midden-klasse, ook slachtoffer van veranderende economische ontwikkelingen, denken dat een miljardair ze kan vertegenwoordigen.Donald Trump spreekt met zijn radicale taal juist hen aan. Vrienden van Leon de Winter, die in California woont, zeggen achter de hand  en als niemand het kan horen, dat de Donald wel eens zou kunnen winnen. Omdat hij niet bij het establishment hoort. Leon de Winter zelf waagt zich niet aan deze voorspelling, maar het is duidelijk dat hij sympathie voor de outsider heeft, In dat kader breekt hij een lans voor de mensen die door iedereen uitgekotst worden, zoals advocaat Moskowitz.

De grote vraag van de avond kwam pas in het vragenuurtje aan bod. Welke kandidaat is beter voor de Joden en dus voor Israël? Daarbij moest ik denken aan een verhaal van Philip Roth, waarin een tante bij iedere vliegramp de lijsten met omgekomen passagiers nakijkt om te zien of er Joden bij zijn. Hoeveel Joden zitten er in het campagne team van Donald Trump en hoeveel bij Hillary? Het antwoord op deze vraag spitste zich toe op het aantal Joodse schoonzoons van de kandidaten. Donald Trump heeft er twee en Hillary heeft slechts één Joodse schoonzoon. De som van de optelling zou kunnen aantonen welke kandidaat het beste is.

Uiteindelijk denkt Leon de Winter dat er niet veel gaat veranderen voor de relatie met Israël. De geheime diensten werken samen. Er wordt enorme militaire hulp gegeven aan Israël. De economische- en militaire belangen zijn groot. Voor Europa en voor de Verenigde Staten zelf, maakt het wel veel uit. Europa zal haar eigen defensiebudget moeten verhogen. Als Trump wint zal dat gebeuren omdat hij het heeft aangekondigd en bij Hillary zal de voortzetting van het isolationisme van de Verenigde Staten ons ertoe dwingen meer geld aan defensie uit te geven.  

Donald zou, ondanks alle tegenwerking kunnen winnen. Veel hangt daarbij af van het stemgedrag van de wedergeboren Christenen. Gaan ze stemmen en zo ja op wie? Er zijn tekenen dat delen van deze electorale groep, ondanks zijn pro-Gay standpunten, op Donald Trump gaat stemmen.  Het zal uiteindelijk maar van een paar counties afhangen of Hillary of Donald wint. We zullen het zien en Leon de Winter waagt zich opnieuw niet aan een voorspelling.

Na een paar uur vol met vragen, discussie en nieuwe ontmoetingen, keerde het zionistische deel der natie tevreden huiswaarts.

No comments: