Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Saturday, October 21, 2017

De feiten tot nu toe over Minister Sigrid Kaag


(Sigrid Haag met de tweede 
man van hezbollah, Naim Qassem)


Volgens de NOS wordt VN-diplomate Sigrid Kaag (D66) de tweede minister van Buitenlandse Zaken, met Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking als portefeuille. Op dit moment is ze nog VN vertegenwoordiger in Libanon. Ze heeft voordien de missie voor het opruimen van gifgassen in Syrië geleid.

Waarvan kennen we Sigrid Kaag tot nu toe?

De Israëlische media refereren aan een opmerking van Sigrid Kaag uit 1996 (dat is eenentwintig jaar geleden) waarin ze de huidige premier Netanyahu als volgt omschreef: "Hij vertegenwoordigt de vrede-zoekende Israelis niet" en ook:"Netanyahu doet demogogische- en racistische uitspraken over zijn Palestijnse vredespartners, waardoor die laatste aan de zijlijn komen te staan"

In hetzelfde interview omschreef ze Joodse kolonisten op de Westelijke Jordaanoever als: "Illegale kolonisten op in beslag genomen land". Daarop werd ze door Israelische media als "de hoer van de Arabieren" omschreven. Dat belooft nog iets!

Volgens Sigrid Kaag was haar schoonvader in 1995 door een Jood in Arabische kleding neergestoken. De Israëlische politie kon destijds echter geen enkele aangifte in die richting vinden.
(The Times of Israel 21 okt 2017)

PLO-minister Anis al-Qaq
De opmerkingen van Sigrid Kaag zijn verrassend, aangezien haar Palestijnse man, Anis al-Qaq, als onderhandelaar in het vredesproces en later minister van Planning en Internationale Samenwerking, onder de Palestijnse leider Arafat, vlak voor de verkiezingen 1996 een geheel andere mening over Benjamin Netanyahu had. 

"Ik hoop dat de Arbeidspartij wint, maar ik zou het geen ramp vinden als het niet gebeurde. Peres vecht, net als Netanyahu, voor de belangen van Israel. Beiden proberen, net als wij, zoveel mogelijk uit de onderhandelingen te slepen. Maar beiden moeten op een dag ook inzien dat het beter is voor Israel om een rechtvaardige vrede met ons te sluiten.'

Al-Qaq en andere Palestijnen werden in die periode meermaals benaderd door politici van Likud - 'ter verkenning' van de wederzijdse standpunten. Wat Likud precies wil met hen, is Al-Haq uit die ontmoetingen niet duidelijk geworden. Een ding is Al-Qaq wel duidelijk: "Likud zal doorgaan met het vredesproces, al zegt de partij in haar verkiezingsleuzen van niet. Als je pragmatisch bent, weet je: er is geen weg terug. Als Netanyahu de huidige situatie bevriest, komen de Palestijnen in opstand. Hij weet dat, en wil dat niet. Dat Likud tegen de vrede zou zijn, is dus een sprookje."(NRC Handelsblad, 24 mei 1996)

Op dat moment in 1996 is de onderhandelaar Al-Haq veel positiever over de Likud partij van Netanyahu, dan zijn vrouw, de Nederlandse diplomate Sigrid Haag.


Sigrid Kaag nu

Nu zijn we 21 jaar verder. Het Oslo-vredesproces is definitief mislukt. Sigrid Haag heeft belangrijke diplomatieke taken voor de VN uitgevoerd. Haar onderhandelingskunsten zijn onomstreden. Wat kan voor D66 de reden zijn, juist haar voor deze functie als minister te vragen? Om die vraag te beantwoorden is het belangrijk te analyseren wat de grootste conflicten in de wereld zijn en welke gevaren Nederland bedreigen.

Midden-Oosten
De schermutselingen op de Westelijke Jordaanoever zijn niet gevaarlijk genoeg, om de wereldvrede in gevaar te brengen. De atoomdeal met Iran en de oorlog in Syrië vormen de echte uitdagingen. Nederland wil graag zijn woordje in de internationale politiek meespreken en Sigrid Kaag is een geschikte kandidaat. Ze spreekt perfect Arabisch en heeft al eerder met Iraanse regeringsfunctionarissen onderhandeld (niet in het Arabisch). Donald Trump hoeft maar even met Mark Rutte te bellen en Nederland doet een duit in het zakje.

De oorlog in Syrië en de dreiging van IS en andere terroristen kunnen we van Nederland uit niet oplossen. Sigrid Kaag heeft echter ervaring in het voeren van gesprekken met zowel regeringsleiders, als terroristen. (zie foto boven)

Vluchtelingen 
Het grootste gevaar, qua stabiliteit en welvaart, dat Nederland bedreigt, is het mislukken van de Turkije deal en daarmee het op gang komen van een nieuwe stroom vluchtelingen. Terroristen zullen met die stroom meevaren. Een aanslag in Nederland, als gevolg van de ongecontroleerde immigratie, zou een ontwrichtend effect hebben.  Kan Sigrid Kaag aan het voorkomen hiervan een bijdrage leveren?

Helaas heeft Sigrid Kaag, vanuit Nederland gezien, een buitengewoon naïef beeld over vluchtelingen. Ze vindt dat Libanon en Jordanië de vluchtelingen niet alleen op kunnen vangen en vraagt Europa het vluchtelingenbeleid te herzien. (Buitenhof 4 sept 2016) Dat standpunt zou haar nog wel eens kunnen opbreken. De PVV en het Forum voor Democratie staan klaar om haar onderuit te halen, als ze dit soort poespas in de Tweede Kamer zou verkondigen.

Conclusie
Wat betreft kennis en kwaliteiten is Sigrid Kaag uitermate geschikt voor de functie van Minister van Buitenlandse Zaken. Ze spreekt Arabisch en acteert op een hoog diplomatiek niveau. Misschien  weet ze ook wel teveel om deze functie uit te kunnen oefenen. Of ze ook het juiste morele kompas in zich heeft en het Nederlandse volk internationaal goed kan vertegenwoordigen, zullen we moeten afwachten. Voordeel van de twijfel.  

3 comments:

vanhetgoor said...

Alls goed en wel, maar ik ben niet van mening dat deze vrouw een goede keuze is om te functioneren als bewindspersoon op buitenlandse zaken. Maakt hierbij niet uit of ze nu eerste of tweede minister wordt. Belachelijk idee overigens een tweede minister! Ik weet ook wel dat alle coalitie partners er zo veel mogelijk wilden uithalen en dat dit de makkelijkste weg was. Iemand van D66 hoort niet haar gedraai en gekonkelfoes internationaal op de kaart te zetten. Daarnaast is het zo dat zij een verdacht persoon is geworden door haar huwelijk met iemand die samenwerkte met Yassir Arafat.

Er is heel makkelijk vrede in het Midden Oosten te bereiken en dat kan alleen door alle misdadigers zonder aanzien des persoons op te sluiten of af te maken. Het laatste is het beste, omdat Israel de tendens heeft om misdadigers vervroegd vrij te laten als men de Palestijnen weer wil pleasen. En dan gaat dat tuig weer gewoon van voren af aan beginnen.

Er kan alleen vrede komen in het Midden Oosten als men de islam voor eens en voor altijd oprolt. Dit syndicaat van misdadigers heeft lang genoeg huis gehouden, en niet alleen in het MO, maar ook op de rest van de wereld. De islam is een verachtelijke vorm van misdaad en dat moet stoppen, zonder een beëindiging van de islam is er geen kans op vrede, alleen maar meer tijd voor de misdadigers om zich te hergroeperen en nieuwe manieren te bedenken om hun verachtelijke plannen uit te voeren.

Unknown said...
This comment has been removed by a blog administrator.
rami said...

Vanhetgoor. U haalt wel een heleboel dingen door elkaar of gooit ze op een hoop.
Het is een uthopie te denken dat de Islam van buitenaf te bestrijden is.
Het zal van binnenuit moeten gebeuren.
Robot Sophia heeft Saudische. Nationaliteit gekregen, misschien kan zij de mentaliteit beinvloeden.???