Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Sunday, December 15, 2019

Boeren zijn subsidieslurpers

Als boeren protesteren tegen de Europese Unie en de Nederlandse staat, lijken ze in veel opzichten op opstandige studenten of uitkeringstrekkers die rebelleren. In wezen zijn ze kwaad op degenen die hen controleren en financieren. Het Europese beleid heeft de boeren tot afhankelijke niet-ondernemende subsidieslurpers gemaakt.

Ik zat midden in de nacht aan de rand van het Duitse dorpje Woltringhausen zwaar na te tafelen. De gastheer en zijn vrouw waren net samen met leden van de extreem-linkse partij Die Linke naar het Heilige Land op bezoek geweest en wilden wat foto's laten zien. Het gesprek komt op een gegeven moment op het thema Europa en landbouwsubsidies. De heer des huizes haalt opeens met zijn dronken kop een laptop te voorschijn en weet daarop de inloggegevens van een Duitse database met allemaal subsidies te voorschijn te toveren.

De arme boertjes in ons dorp, die altijd maar weer op de hoge heren in Berlijn en Brussel schelden en geen nagel hebben om aan hun reet te krabben, die blijken dus allemaal, zonder uitzondering, per jaar tonnen subsidie te ontvangen. Miljonairs!

In Nederland blokkeren de boeren steeds vaker wegen, pleinen en vliegvelden. Ik vraag mij af of er in Nederland ook zo'n database is, waar alle subsidies aan boeren op geregistreerd staan. Aanvankelijk ben ik nogal onverschillig over de boerenacties, tot er op een gegeven moment een vergelijking met de Holocaust gemaakt wordt. Zijn de protesterende boeren op ook maar een enkele manier te vergelijken met een minderheid die vernietigd wordt? Ook hier weer de vergelijking met protesterende studenten die hele rare dingen gaan roepen.

Mark van den Oever uit Sint Hubert maakte deze ongelukkige vergelijking met de Holocaust en dan wil ik wel eens weten hoeveel subsidie deze boer eigenlijk krijgt. Dat was in 2018 een bedrag van 25.592,43 Euro, waarvan 5.647,28 Euro als betaling voor klimaat- en mileuvriendelijke landbouwpraktijken. Mark van den Oever verdient dus al geld met het klimaat.


Peter Bontekoning, die afgelopen week Schiphol wilde blokkeren, maar door de marechaussee tegen werd gehouden, is ook een subsidieslurper. Hij streek in 2018 het bedrag van 20.337,31 Euro op, waarvan 6045.11 Euro als "betaling voor klimaat- en milieuvriendelijke landbouwpraktijken".


Lees de overige landbouwsubsidies per boer op https://mijn.rvo.nl/europese-subsidies-2018.










 

1 comment:

Unknown said...

Het is zeker waar dat de Boeren zwaar gesubsidiëerd worden maar anderzijds is dat In heel Europa met allerlei industrieën ook van toepassing.
Het zou beter zijn dat we met een rotgang Groot Brittanië achterna gaan en zo snel mogelijk uit de EU moloch stappen.
Dan kunnen we namelijk zelf uit maken waar subsidies naartoe gaan en bijvoorbeeld de NGO's een hoop minder te betalen.
De meeste NGO's namelijk laten zich rijkelijk betalen door de belasting die door de werkenden opgebracht worden, waarmee ze kans zien om dezelfde Belastingbetaler via allerlei rechtzaken op nog grotere kosten weten op te zadelen.
het zou in ieder geval een goede zaak zijn om van het gedrocht uit Brussel verlost te zijn,puur en alleen al omdat Brussel het altijd door kan drukken om ondemocratische wetten door te drukken in de onderlinge staten van Europa alleen om hun eigen macht te vergroten.
Je kunt er ook bijna vergif op innemen dat op het moment de raad van Europa bij alkaar is geweest er uit Den Haag weer de nodige signalen komen dat een en ander weer duurder gaat worden.
Dus om een en ander voor Nederland goed te laten verlopen moeten we af van Europa en zelf baas worden over ons eigen geld