Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Sunday, December 01, 2019

Het antisemitisme van Jeremy Corbyn

De verwijten over antisemitisme kwamen bij de Britse Labourleider Jeremy Corbyn als een volslagen verrassing. Tot dan toe waren er wel enkele incidenten binnen het sociaal-democratische Labour, maar die werden steeds door een interne commissie opgelost.

Bovenstaand  is het officiële verhaal dat door de meeste kranten en TV-stations wordt gedeeld. Het probleem van het antisemitisme-verwijt wordt dan ook niet door de mainstream media verspreid, maar via Twitter en andere internet kanalen.

Dit soort ontkenningen van antisemitisme binnen Labour (zie plaatje links) werken ook weer tegen Jeremy Corbyn. Iedereen die weet hoe 'framing' binnen de media werkt weet, dat ook een ontkenning het 'frame' versterkt.

Intussen hebben wetenschappers een media analyse uitgevoerd, waar de eventuele verklaring voor de antisemitisme verwijten beschreven zou moeten worden.

In het boek 'Bad News for Labour: Antisemitism, the Party and Public Belief' schrijven de Britse wetenschappers op wat er precies aan de antismitisme verwijten vooraf is gegaan. Afgezien van de titel, die opnieuw de combinatie van Labour met antisemitisme laat zien en daardoor weer in het 'frame' stapt, is er nog meer met het boek aan de hand.

Het boek is geschreven door Greg Philo, Mike Berry, Justin Schlosberg, Antony Lerman en David Miller.
De tweede les voor publieke personen, hoe met 'framing' om te gaan is: Pas op voor je eigen vrienden. In dit geval wordt Jeremy Corbyn verdedigd door schrijvers die al eerder boeken over Israël geschreven hebben.   Greg Philo en  Mike Berry schreven al eerder het boek 'Bad News From Israel (2004)' en in 2011 schreven ze "More Bad News from Israël". Ze kunnen dus als wetenschappers met een anti-Israël-standpunt beschouwd worden. Dat zijn niet degenen die Jeremy Corbyn nu nodig heeft.

Intussen vraagt de geachte lezer van dit blog zich af, wat Jeremy Corbyn dan wel of niet gedaan heeft, om deze antisemitisme verwijten naar zijn hoofd geslingerd te krijgen. Daarvoor schakelen we over naar het bekende blog 'Abu-pessoptimist' van Maarten Jan Hijmans, die weliswaar Joods is, maar de boycot tegen Israël steunt. Hij presenteert ons een lijst van wat Jermy Corbyn misdaan heeft:

'Hij is een 'vriend' van Hamas, legde een krans op het graf van een Palestijnse killer in Tunis, en zou iets lelijks hebben gezegd over het ontbrekende gevoel voor humor van Britse zionisten (dat joden betekent, volgens het blad). Ook heeft hij ooit een bij nader inzien antisemitische tekening toegejuicht. Verder deed hij ongeveer niets om het antisemitisme in Labour tegen te gaan, heeft hij minachting getoond voor de Board of Deputies (de officiële bestuurders van de Britse joden) en heeft hij geluisterd naar ''marginale'' clubs die speciaal zijn opgericht om ''het antisemitisme in Labour te ontkennen''.'

Dat is nog al wat. Intussen doet Jeremy Corbyn een poging Prince Andrew te evenaren, bij het vernietigen van zijn reputatie. Hij geeft een interview aan Andrew Neil, waarin hij de meest simpele vragen over verwijten van antisemitisme afdoet, door naar een rapport van zijn eigen partij te verwijzen. De vraag in het interview van vorige week was: "Is de zin: “Rothschild’s Zionists run Israel and world governments”, een vorm van antisemitisme? " Zijn antwoord luidt iets van, 'In dat en dat rapport hebben we de leden gevraagd dit soort vergelijkingen niet meer te maken'. (lees het hele interview hier)

De werkelijkheid in Groot Brittanië is op dit moment, dat een psychopaat en een autist strijden om de volgende premier te worden.  Dat kan alleen maar tot hele grote rampen leiden.

No comments: