Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Sunday, October 11, 2020

De speedboot van Youp van 't Hek

Sinds 13 juni 2020 heeft Youp van 't Hek in elke zaterdagcolumn in het NRC, gewag gemaakt van de "speedboot van twee miljoen", die Koning Willem Alexander dit jaar heeft gekocht. Langzamerhand begint deze herhaling van één feit, in elke column van Youp, te irriteren. Opvallend genoeg heeft verder nog niemand deze campagne van Youp opgemerkt of becommentarieerd.

De populariteit van het Koningshuis heeft nog niet merkbaar geleden onder de anti-campagne. Toch moeten we oppassen met die Youp. De campagne tegen het merk Bückler, het alcoholvrije bier van Heineken, in 1990, kostte Heineken het mooie bedrag van 400 miljoen. Het merk moest van de markt gehaald worden, wegens gedaalde omzet. In 2010 startte Youp van 't Hek een campagne tegen de lange wachttijden en de slechte service van helpdesken. Ook hiermee scoorde Youp punten. Youp van 't Hek kan dus wel degelijk invloedrijke campagnes voeren.

Het vermogen van Youp van 't Hek zelf wordt door het blad Quote geschat op 8 miljoen. Genoeg om een leuk pandje aan het Vondelpark te kopen. Dit jaar werd het pand, met bijna een miljoen winst, verkocht en ging Youp aan een Amsterdamse gracht wonen. Maakt de cabaretier aanvankelijk naam door de kakkers van het Gooi op hun nummer te zetten, is hij uiteindelijk zelf de persoon geworden waar hij grapjes over maakt.

Ik heb het op dit blog al vaker gezegd en toch oogst ik elke keer verbazing als ik zeg, dat een constitutionele monarchie een land kan behoeden voor fascisme en nationaal-socialisme. In landen met een koning of koningin is nog nooit het fascisme op eigen kracht aan de macht gekomen. Huh, huh huh, hoor ik dan altijd en ik wordt dan gedwongen de voorbeelden te noemen. België, Zweden, Nederland, Groot-Brittannië, Denemarken en Noorwegen. In landen waar de monarchie met geweld is afgeschaft, is altíjd een fascistisch regime uit zichzelf aan de macht gekomen: Duitsland, Italië, Griekenland, Spanje. 

Ik durf zelfs te beweren, hoe kunstmatig de koninkrijken van Saoudie-Arabië, Jordanië en Marocco ook zijn gevormd, dat de Arabische Lente en ISIS ook daar geen succes hebben gehad. Blijkbaar is er iets met die koninkrijken, waardoor plotselinge machtsverschuivingen geremd worden. Iets met boven de partijen staan. De continuïteit van macht, over de generaties, speelt in Nederland ook zeker een rol. Als Maxima en Willem-Alexander in een Zuid-Amerikaans land op bezoek komen, zullen ze zeker allerlei handelsdelegaties mee kunnen nemen, juist omdat ze zich Prins Bernhard allemaal nog zo goed kunnen herinneren. 

Nu we het voorlopige hoogtepunt van polarisatie in de Nederlandse samenleving bereikt hebben, met de Black Lives Matter, de Zwarte Piet, de Corona, de Stikstof, het Klimaat, met een Thierry Baudet die opeens de Provinciale Verkiezingen wint, maar nergens mee mag doen in het Provinciale Bestuur, is het van belang die Koning met zijn Speedboot van Twee Miljoen nog even te houden. Dat geld is nog niks vergeleken met de schade die we gaan lijden als een Henk Otten plotseling president wordt. Kijkende naar de Verenigde Staten is het zelf niet onaannemelijk dat Gordon tot president verkozen zou worden. Nederland weet gewoon even niet meer waar het moet staan of liggen. Lekker laten leggen dus.

Nederland is met zijn ongekozen burgemeester, zijn benoemde Commissaris van de Koning en zijn monarchie een ondemocratisch land, maar niemand merkt dat en dat is ook beter zo.   



No comments: