Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Friday, October 02, 2020

Stefano Keizers: "What would Jesus do?"

Stefano Keizers is één van de meest interessante aankomende cabaretiers van Nederland. Zijn voorstelling "Sorry Baby" is nog steeds, ondanks de corona, te bezoeken. De beginnende cabaretier ziet als onverwacht voordeel van de corona epidemie, dat hij nu in de grote zaal van theaters mag optreden. weliswaar twee keer per avond, maar toch.

Het management van Stefano Keizers heeft er alles aan gedaan deze artiest en zijn nieuwe voorstelling te promoten. Daarom was Stefano Keizers achteréénvolgens te zien in Max Geheugentrainer, De Slimste Mens, Experimensen, Dit is niet mijn wereld vriend, Dumpertreeten en Geenstijl (Chips, Nootjes, Bier).

Tijdens de anderhalf uur durende nachtuitzending van Chips, Nootjes, Bier van Geenstijl, deed Stefano Keizers een aantal opzienbarende uitspraken, waar de ander panelleden geen antwoord op hadden. Nadat er een filmpje van Hans Teeuwen, over Akwasi, was vertoond, poneerde Stefano Keizers de stelling dat er bij de moord op Theo van Gogh twee mensen waren gestorven, namelijk Theo van Gogh zelf en Hans Teeuwen. Hans heeft namelijk sinds die tijd steeds meer politiek theater gemaakt, waarin hij zijn mening gaf. Dat is niet grappig meer. Volgens Stefano Keizers is de politiek al een theater op zichzelf en moet je daar als kunstenaars niet nog een schepje bovenop doen.  Een cabaretier zou alleen grappen over de realiteit moeten maken, omdat de realiteit genoeg absurditeit in zich heeft.

De volgende heftige bewering, waar de rechtse mensen van Geenstijl geen antwoord op hadden was: "Zou Jezus nu ook zo'n moment hebben gehad, nadat hij de waarheid had ontdekt. Dat hij dacht, zal ik andere mensen gaan vermoeien met de waarheid of het voor mezelf houden?"  Om het daarna af te maken door te zeggen dat er geen wezenlijk verschil tusen Dolf Jansen en Hans Teeuwen is. Ze willen allebei het publiek vertellen wat de waarheid is. Bam!

Stefano Keizers had tijdens de uitzending van Dumpertreeten al laten zien, dat hij goed in 'name dropping' is. Hij vraagt aan Geenstijl corifee Tom Staal of hij al een beetje op Paul de Leeuw begint te lijken. Doodse stilte. Als een grap mislukt, roept hij dat het bij Nelson Mandela ook zo was, dat hij een hele toespraak houdt en aan het eind is iedereen toch weer vóór apartheid. 

Misschien zegt het ook wel iets over mijzelf, als ik beweer, dat Stefano Keizer de meest normale cabaretier van dit moment is, terwijl alle media waar hij de afgelopen twee jaar is opgetreden, hem als knettergek, chaotisch en verwarrend neerzetten.   

P.S. (nog een voorbeeld)

 

No comments: