Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Friday, August 22, 2014

Gaza-demo wordt marginaal

De verdeeldheid binnen de Pro-Palestijnse beweging wordt pijnlijk zichtbaar bij de organisatie van de "Back-to-Palestine"-demonstratie van zaterdag 23 augustus (14:00) op de Dam in Amsterdam.
Omdat de organisatoren de naam van het land "Israël" in aanhalingstekens hebben geschreven, heeft de SP-Amsterdam zich reeds teruggetrokken uit de organisatie. De SP staat voor een tweestatenoplossing en daar past dit soort demoniserend gedrag niet bij. Je wilt regeren of je wilt niet regeren.


Een ander argument van de SP om niet meer mee te doen aan de demonstratie, is het uitnodigen als spreker van de Belgisch/Libanese activist Duab Abu Jahjah (op de foto met geweer) . Abu Jahjah is de oprichter van de Arabisch Europese Liga in België. Vergeleken met de huidige ISIS  is de AEL natuurlijk een clubje van watjes, maar evenzogoed besloot Dyab Abu Jahjah wel in 2006 naar Libanon te verhuizen om daar de strijd van de Libanese terreurorganisatie Hezbolla te steunen. Het is onbekend of hij ook inderdaad gevochten heeft. In ieder geval is hij weer teruggekomen om te genieten van het warme bad van de verzorgingsstaat.


Dit is het persbericht van de organisatie "Back to Palestine":
SP AMSTERDAM TREKT ZICH TERUG VAN DE DEMONSTRATIE VAN AANSTAANDE ZATERDAG.
Afgelopen woensdag is een persbericht verstuurd waarin de demonstratie van aanstaande zaterdag wordt aangekondigd. In het persbericht zijn ook de ondersteunende organisaties genoemd waaronder SP Amsterdam. SP Amsterdam was niet betrokken bij de organisatie, maar had wel haar steun toegezegd en zou eventueel een spreker leveren. Gisteren kregen wij het bericht dat zij hun steun intrekken, met de reden dat ze niet achter de visie van Back to Palestine staan. SP Amsterdam is voor een tweestaten oplossing en neemt afstand van onze schrijfwijze van 'Israel' (tussen aanhalingstekens). Hiermee ontkennen we het bestaansrecht van 'Israël' en dat is voor hen onacceptabel. Maar het grote pijnpunt zit volgens SP Amsterdam vooral in twee van de sprekers die we uitgenodigd hebben: Dyab Abou Jahjah en rapper Rachid Appa El Gazaoui Volgens SP Amsterdam zijn dit extremisten en daar willen ze niet mee geassocieerd worden. SP Amsterdam heeft aangegeven deelname te heroverwegen als deze sprekers geannuleerd worden, maar dat gaat natuurlijk niet gebeuren. Wij staan vierkant achter de visie zoals omschreven in onze paginaomschrijving en staan ook vierkant achter onze sprekers Dyab Abou Jahjah en Appa. Wij zijn trots hen een podium te mogen bieden en bedanken hen bij voorbaat voor hun aanwezigheid. Ook bedanken wij SP Amsterdam voor haar verhelderende stellingname waarbij duidelijk is gemaakt dat voor hen het verdedigen van het bestaansrecht van Apartheidsstaat 'Israel'; en het beschermen van de partijimago zwaarder weegt dan het aansluiten bij een protest voor de rechten van de Palestijnen. Een extreem vriendelijke groet  
Back to Palestine  

Er is iets vreemds aan de hand met de organisatie "Back to Palestine". Hoewel reeds in 2012 opgericht, lijkt de organisatie geen enkele officiele status te hebben. Het is niet bekend wie er lid van zijn. Voor de demonstratie hebben zich ook geen "usual suspects" aangemeld. Het Palestina Komitee  en andere Palestijnse organisaties blijven weg van deze demonstratie. Ook de beroepsactivisten als Nicole Hollenberg, Simon Vrouwe en Jode van Leeuwen hebben niet tot deze demonstratie opgeroepen. Het is misschien een volledig islamitisch feestje, met alle stigmatiserende en racistische leuzen van dien. 

1 comment:

Jan said...

Het is denk ik nog te vroeg voor het Palestina komitee: ("Wij ijveren voor de verdwijning van Israël", Wim Lankamp in een interview met het Reformatorisch Dagblad 2008.

De SP, die officieel voor een tweedstaten oplossing is, terwijl de achterban zich openlijk uitspreekt voor de Hamas, ook voor hen is dit geluid nog te vroeg.