Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Thursday, October 19, 2006

Ben Knapen

door Keesjemaduraatje
natuurlijk wil ik niets ten nadele van Ben Knapen schrijven, die zoveel goeds heeft gedaan voor de Duits-Nederlandse betrekkingen na de Tweede Wereld Oorlog, maar nou maakt hij het vandaag in de NRC wel veels te bont. Hij schrijft een column over de shari'a in Indonesië, waarin de volgende citaten voorkomen: "Het is een ethisch reveil dat niet veel radicaler is dan de tegenhanger uit het ik-tijdperk van de vrijheid-blijheid uitmondend in de gestrekte middelvinger."
en
"Maar de shari'a hier is niet het begin van het einde, maar iets waarvan het verlichtere deel der natie zegt: Je moet ervoor uitkijken, maar je hoeft er niet bang voor te zijn."

Tot nu toe meende ik dat de voorstanders van de shari'a mensen zijn met een half afgemaakte sociale academie opleiding die uit een verkeerd begrepen multi-culturele vriendelijkheid alles dat van ver weg komt toejuichen en hun eigen cultuur verwerpen. De laatste tijd merk je dat de "ethisch reveil" mensen zoals Donner en nu weer Ben Knapen, de invoering van de shari'a toelonken vanuit een moralistisch perspectief. De Normen en Waarden van het CDA, vertaald in een middeleeuwse wet die er met de rotanstok ingehamerd wordt. Misschien is dat de reden dat Dries van Agt nu opeens zo'n voorstander is van de Palestijnse Helden.

3 comments:

O'Brien said...

Ha Keesje,

Ik zou hier graag op reageren, maar dan wil ik eerste de hele column van Ben Knapen lezen. Ik heb me geregistreerd bij NRC, maar ik kan het niet vinden. Kun je de hele column plaatsen zonder een proces aan je broek te krijgen van de krant of de auteur ?

O Br

keesjemaduraatje said...

meer discussie op:
http://hoeiboei.web-log.nl/hoeiboei/2006/10/ben_knapen.html

O'Brien said...

Bedankt, Keesje.

Ik heb Knapen gelezen. Wat kan toevoegen aan wat hier en op hoeiboei al gezegd is.
Ik ken Sumatra zelf, ben er 12 jaar geleden een tijd geweest. Medan, destijds een vrolijke mondaine stad. Toba meer. Een oase van rust. Islam was destijds helemaal niet opdringerig, en je kon rustig om een paar rupies mah-jongen met de locale bevolking.
Atjeh ken ik niet. Als ik lees wat er nu zich afspeelt word ik triest, maar dat was ik sowieso al.

Hierom bijvoorbeeld:

Balkenende was op staatsbezoek in de voormalige Nederlandse kolonie. Tijdens een visite van de Staatsuniversiteit van Jakarta vroeg een student waarom in Nederland prostitutie en het homohuwelijk wettelijk zijn. Daarop antwoordde Balkenende dat hij destijds zelf tégen had gestemd......

en dan dit uit Elsevier:

Balkenende staat toch achter homohuwelijk
Premier Jan Peter Balkenende benadrukt dat hij 'vanzelfsprekend' achter het homohuwelijk staat. Dat staat in een brief die hij woensdag aan de Tweede Kamer heeft geschreven. PvdA, VVD en D66 hadden tekst en uitleg gevraagd na uitlatingen van Balkenende in Indonesië
--------
Ik dwaal wat af.

Ik neem een adempauze.

Ik ga zo uit eten in een Michelin-ster restaurant, een plek waar ik me (nog) niet druk hoef te maken over de terreur van iftars, halal haram en sharia.