Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Sunday, October 22, 2006

Moslimkandidaten en de Jihad (I)

De Jihad van Naïma Azough

door Keesjemaduraatje
nu komt de verkiezing er weer aan, 22 november, we gaan er weer even hard tegenaan. Ik ben geen lid meer van een politieke partij, dus ik hoef me niet in te houden. Vandaag is Naïma Azough, nummer 6 van Groenlinks, aan de beurt. Ik heb in een vorige blog al eens mijn verwondering uitgesproken over het grote aantal moslimvrouwen op de Nederlandse kandidatenlijsten. Naïma is zeker ook een kandidaat die in deze categorie valt. Maar als je gaat zoeken wat ze over de "Jihad" ooit gezegd heeft, dan wordt het nog duidelijker.

Bij de vorige Ramadan, in 2005, zei Naïma Azough, volgens Anja Meulenbelt, het volgende:
" Verder is Azough al het gepraat over moslimvrouwen een beetje beu. Het wordt volgens haar tijd om een Comittee op te richten voor moslimmannen. Wat moet er van de jongetjes worden als ze vanaf het begin al het gevoel hebben dat ze worden gezien als onderdrukkers in de dop? “Het is tijd voor een echte jihad om onze eigen problemen aan te pakken in eigen kring”, zei Naima Azough.

Twee elementen van die uitspraak zijn van belang. Ten eerste ontkent ze daarmee dat de moslimvrouwen onderdrukt worden en ze wil in feite dat de aandacht van deze onderdrukking afgeleid wordt. Ten tweede maakt ze de Jihad onschuldiger dan hij is. In haar opvatting is de Jihad een soort actievoeren. Dat actievoeren moet dan wel in eigen kring worden gedaan. Dus alle politici, journalisen en intellectuelen moeten maar een andere kant opkijken.

De kritische lezer denkt misschien aan een verspreking van het geachte kamerlid en zegt misschien dat ik niet op alle slakken zout moet leggen. Daar heb je gelijk in en daarom komt hier nog een citaat van Naïma Azough:
"De profeet Mohammed kan wel tegen een stootje, schrijft Naima Azough, ook zo’n Europese moslim. (Volkskrant 7 februari 2006) Dat is niet alleen mijn mening, schrijft Naima, dat blijkt uit de overleveringen. Tijdens de eerste jaren van de islam werd de profeet geregeld belachelijk gemaakt, bespot en beledigd. Toch zijn er geen verhalen bekend dat de profeet zich in die tijd schuldig maakte aan scheldpartijen, geweld of ander onwaardig gedrag."

Het begint dus goed, las ze zegt dat de profeet heus wel een beetje kritiek kan verdragen en het eindigt met een pertinente leugen. Zodra Mohammed aan de macht kwam, begon hij meteen met het uitmoorden van zijn vijanden, met namen joden.

Het is een bewijs te meer dat de Nederlandse culturele- en bestuurlijke elite zich omringt met assertieve en communicatieve moslimvrouwen om duidelijk te maken hoe modern en vooruitstrevend ze is en eventueel om een extra achterban aan te kunnen spreken. De werkelijke inhoud van wat die moslimvrouwen zeggen dringt niet tot de leden van die elite door.

3 comments:

oppie said...

Keesje,
Wat heeft het voor zin om ezeltje prikje op de kandidatenlijsten te doen en dan van de betreffende persoon de " fouten" (groot woord) te benadrukken?
Heeft dit er niet mee te maken dat je maar geen plek weet te vinden in het politieke spectrum?

Positief denken was het toch?

Oppie

palllie said...

Beste kees, twee dingen: inhoudelijk over je stuk: herken je dan echt het sarcasme niet? jammer. je hebt er weer niets van begrepen en neemt weer alles letterlijk. Ze meeeent het niet zo kees... ze doet grappiggggg... zucht.

Ten tweede: ik heb iets gemist? je bent een lid meer van de partij? Wat is er gebeurd? is lid worden geen keuze voor het leven? staan voor je overtuigingen? Of bestaan jouw overtuigingen alleen als maar genoeg mensen het met je eens zijn en bij gebrek aan belangstelling verander je weer? Goh.. je leek me nog wel een ras d66ér.. en grappig genoeg.. is dat juist de onderganng van d66.. aangezien alle ras d66-ers afhaken bij gebrek aan belangstelling...dat is toch het stokpaardje? ;-)

en nou niet weer alles letterlijk nemen he..en gaan lopen malen over dat niemand je aardig vindt.. nergens voor nodig... want ik vind je best een aardige vent ook al zijn we het qua overtuiging oneens. dat kun je namelijk gewoon gescheiden houden. vrijheid van meningsuiting heet dat geloof ik... toch?

wies said...

"Wat moet er van de jongetjes worden als ze vanaf het begin al het gevoel hebben dat ze worden gezien als onderdrukkers in de dop?"

Wat moet er van Naïma en Anja worden als ze niet intelligenter praten over de (gedwongen)doctrinerende inbreng van de vrouw als opvoedster!
'dat jongentjes superieur zijn'; want dat staat immers geschreven!