ik ben net terug van een "guided tour", een rondleiding door Mumbai. Een mevrouw van het Ministerie van Toerisme liet me de hele stad zien. Tenminste het toeristische gedeelte. Het was erg interessant. We bezochten een tempel van de Jain Dharma. Er lag een hakenkruis van rijstkorrels voor het altaar. In ieder geval is deze religie erg vegetarisch en erg geweldloos, dat is me wel duidelijk geworden. En Mahatma Gandhi heeft veel van deze religie overgenomen. Ze eten op sommige dagen zelfs geen groene groeten, omdat ook de planten een geest hebben.
Ik was vandaag in het Gandhi-museum en bekeek een brief van Ghandi aan Hitler, waarin hij vroeg geen oorlog te beginnen. Ik wist ook nog niet dat de vrouw van Gandhi stierf toen ze door de Engelsen was gevangen genomen. Hij was met haar getrouwd op zijn 13e.
Ik zou nu aan het zwembad moeten liggen, maar ik heb er nu even geen zin in. Ik ga op bed liggen lezen. Er worden van allerlei dingen aangeboden als je hier door de stad rijdt. Ik kocht bijvoorbeeld een boek van Thomas Friedman over globalisering, vanuit de auto. Allemaal roofdrukken natuurlijk, maar wel grappig.
Alleen moet je hier voortdurend over elke prijs onderhandelen en dat is vrij moeizaam. Er was een jongetje dat pouwenveren verkocht en die wilde perse 2 Euro hebben voor een pouweveer. Hij kon 9 talen waaronder Duits. "Wunderbar und sehr schön", Dat jochie gaat s'avonds naar een rijdende school in de slum (krottenwijk), omdat hij overdag moet werken. De armste kinderen kunnen vaak niet naar school, omdat de ouders willen dat ze overdag werken en omdat ze het schooluniform niet kunnen betalen.
5 comments:
Globalisering ist Wunderbar!
In New Dehli hebben de Jain een dierenziekenhuis waar ze dus gewonde dieren verzorgen. Klinkt heel nobel totdat je er een kijkje neemt want vanwege het principe dat je nooit een levend wezen mag doden worden allerlei dieren die vreselijk lijden nodeloos in leven gehouden. Heel gruwelijke taferelen levert dat op.
Dit Jain gedachtegoed leidde er ook toe dat Gandhi van mening was dat de joden onder Hitler niet tegen hem mochten vechten maar als protest massaal zelfmoord zouden moeten plegen.
@Steady: de vraag is altijd of die kinderen arm zijn door de globalisering of ondanks de globalisering. Tot 1991 werd de Indiase economie gedomineerd door de planeconomie á la sovjet Unie. Pas sindsdien hebben ze zich open gesteld voor buitenlandse invloed. De armoede is er niet sinds 1991, maar de bloei van de economie wel. Vóór 1991 groeide de econimie met maximum 3% en nu met 12%.
Als we met ongefundeerde cijfers gaan gooien: Ghanese boeren raakten 84 procent van hun marktaandeel kwijt tussen 1992 en 2002. Leve de vrije wereldhandel!
ja erg voor ze
Post a Comment