Bijna dagelijks bericht de voormalige plaatsvervangende chef-buitenland van het ANP op zijn blog Abu-pessoptimist over de vermeende schanddaden van het Israëlische leger en de euvele moed van Joodse bewoners van Judea en Samaria. Hoewel er bijna nooit bronvermeldingen bij staan en de berichten zeer eenzijdig zijn, lees ik ze toch altijd graag. Ik wil toch graag weten dat het Israëlische leger weer gewonnen heeft.
Een jaar geleden, op 1 juni 2018, werd ik, samen met Sabine, de leidster van Times, met kop en kont door de meest gevreesde beroeps-demonstrante, Jose van Leeuwen, uit een klein buurthuis in de Spaarndammerbuurt te Amsterdam gemieterd. Gelukkig kon ik later op de video's zien, dat de gehele bemanning van de Gazavloot en een Europese vertegenwoordiger van Hamas wel in het zaaltje mocht blijven zitten. De geachte Midden-Oosten correspondent Maarten Jan Hijmans introduceerde bij die gelegenheid de sprekers. Toen, een jaar geleden, dacht ik al, dat zijn politieke- en morele dieptepunt bereikt was. Maar hij kan nog dieper!
Hoe is dit zo gekomen? Ik ben geen psycholoog en zeker geen psychater, maar als ik Maarten Jan lees of met hem correspondeer, dan proef ik haat. Het is alleen niet zeker of hij nou zichzelf haat of de anderen.
Maarten Jan Hijmans noemde zichzelf in 1976 een zionist. Dat mag ook wel eens gezegd worden. Maar, omdat hij bijzonder links is, noemde hij zichzelf, samen met drie anderen, 'socialistisch zionistische jongere'. Hij is dan een 32-jarige cello-conservatoruim student. Citaat: "Wij willen de nadruk gaan leggen op de alija (emigratie naar Israël) (...) Wij vinden dat zionisten naar Israel behoren te gaan. Dat zijn we zelf ook van plan." Even verderop: "De organisatie verklaart zich solidair met onderdrukte groepen, joods of niet joods. Ook met Palestijnen. We zijn voor het afstand doen van gebieden in ruil voor vrede."
(NIW 26-03-1976)
Op 23- september 1977 schrijft het NIW:
"Socialistische zionisten niet op de gecombineerde lijst. De Nederlandse socialistische zionisten maken geen deel meer uit van de gecombineerde verkiezingslijst voor de afvaardiging naar het volgend jaar in Israël te houden congres van de World Zionist Organisation (Wereld Zionisten Organisatie). Deze groep van zionisten zou tezamen met de Confederatie van Verenigde Zionisten en de groep Meyers een lijst vormen voor de binnen de Nederlandse Zionisten Bond te houden verkiezingen voor de Nederlandse delegatie. De reden tot verbreken van dit samenwerkingsverband is het gesprek geweest, dat drie socialistische zionisten, a titre personnel, op 9 september 1977 voerden met de PLO-vertegenwoordigers Ezzedine Kalak en Naim Khader. (...) Enige dagen voor het gesprek van de drie zionisten, Maarten-Jan Hijmans, Martin Sijes en Dov Kalmann, met de twee PLO-vertegenwoordigers die enige dagen in Nederland vertoefden, hadden de drie joodse groeperingen overeenstemming bereikt over een negen punten tellend verkiezingsprogram"
Een jaar later zou blijken dat PLO-vertegenwoordiger Ezzedine Kalak, waar Maarten jan Hijmans zo gezellig mee sprak, een lid van de Zwarte September was. Hij werd gedood in het kader van de operatie "Toorn van God".
Drie jaar later zou ook Naïm Khader, de andere PLO-vertegenwoordiger waar Maarten Jan Hijmans mee sprak, door een team van de Mossad worden vermoord in het kader van de operatie "Toorn van God", als wraak voor de aanslag op het Olympische dorp in München. Foute vrienden, pas er mee op!
Het gesprek van de drie "socialistische zionisten" met de Palestijnse bevrijdingsorganisatie PLO veroorzaakt in 1977 een golf van felle reactie binnen Joods Nederland. Er wordt geëist dat ze uit de Nederlandse Zionisten Bond gezet worden. Later stappen ze zelf uit de Werkgroep Israël.
Maarten Jan Hijmans wordt correspondent in Caïro en kan daar de Arabische kant van het Midden-Oosten-verhaal uitvoerig optekenen. Het is daar in het toen nog vijandige buurland van Israël, dat zijn zionistische inslag langzaam verdwijnt. In 1993 merkt mijnheer of mevrouw B.N. Den Hartog daarover op in een ingezonden brief:
"In zijn boekrecensie 'De blinde vlek van Israel' (Het Parool
van 23 januari) schrijft Maarten Jan Hijmans consequent de naam Israel, of het
bijvoeglijk naamwoord Israelisch met een kleine letter. Alle andere namen
worden, zoals het hoort, geschreven met een hoofdletter. Hieruit meen ik te
kunnen opmaken dat Hijmans door zijn verblijf in onder andere Cairo zo
beinvloed is door de Arabische propaganda, dat hij niet meer weet dat Israel
een echt bestaand land is."
De Oslo-akkoorden komen in datzelfde jaar als geroepen. Er worden autonome gebieden voor de Arabische Palestijnen aangewezen en er wordt gesproken over een definitief akkoord en een 'Land voor Vrede'-uitruil. Vijf jaar later is de droom echter alweer voorbij. Maarten Jan Hijmans draagt de Oslo-akkoorden ten grave en verwacht dat de Palestijnse leider Arafat, na het aflopen van de akkoorden, een staat onder leiding van de PLO zal gaan uitroepen. (NRC Handelsblad; August 25, 1998)
Als in het jaar 2000 het manifest "Een Ander Joods Geluid" wordt gepresenteerd, waarin Nederlandse Joden zich afzetten tegen het CIDI en Israël de schuld van het mislukken van het vredesproces geven, is Maarten Jan Hijmans één van de ondertekenaars. Daarmee neemt Maarten Jan niet alleen politiek afstand van het zionisme, maar zet zich ook af tegen de Joodse gemeenschap.
'Het is beter dat iemand vanuit de tent naar buiten pist, in plaats van dat hij van buiten de tent naar binnen pist,' is in Westminster een bekend en beproefd gezegde. Dat gezegde zullen ze bij de liberale synagoge Amsterdam waarschijnlijk ook kennen. Daarom is heel lang geprobeerd Maarten Jan Hijmans lid te laten blijven van de LJG
Als echter in 2011 de Israëlische legerband Tsahal in de Amsterdamse liberale synagoge optreedt, windt de geachte publicist Maarten Jan Hijmans zich zodanig op, dat hij dreigt een traangasgranaat in het gebouw te gooien. Daarop wordt hij van de activiteiten van de synagoge uitgesloten.
Omdat familieleden van Maarten Jan in dezelfde synagoge actief zijn en hij spijt betuigt,wordt hij later weer toegelaten. In 2014 bedreigt hij echter de journalist Hans Moll, vanwege discussie over het wel of niet antisemitische karaker van de geschriften van Abupessoptimist.
Het provocatieve karakter van Maarten Jan Hijmans blijft sinds de jaren zeventig consistent. Samen met ex-feministe Anja Meulenbelt organiseert in 2015 hij bij het monument voor het Joodse verzet op de Amstelhoek, een bijeenkomst samen met de Palestijnse activiste Haneen Zoabi. Een klap in het gezicht van de nabestaanden van de Joodse strijders. In 2017 wordt de anti-Israelische ex-premier Dries van Agt uitgenodigd voor de Kristallnachtherdenking.
Nu Maarten Jan Hijmans zwaaiende met een Palestijnse vlag zich tot de boycot van Israël heeft bekend en zich aansluit bij de BDS beweging, is het hoogtepunt van armetierige armoedigheid en aanstoot bereikt. Hier kan hij voorlopig niet meer overheen.