Gerechtigheid voor Sarah Halimi #Demonstratie
blog over Palestijnen, terrorisme, Islam, Israël, misstanden en persoonlijke belevenissen.
Disclaimer
Saturday, April 24, 2021
Gerechtigheid voor Sarah Halimi #Demonstratie
Thursday, April 22, 2021
Palestino's krijgen hulp van Extinction Rebellion
Waarom zou je alleen met klimaat bezig zijn, als je ook de Palestijnen een handje kunt helpen? Dat dacht de actiegroep Extinction Rebellion ook. Vooral in Groot Brittanië werken ze intensief met Palestijnen samen. De medewerkers van de Elbit Ferranti-fabriek in Waterhead, Oldham in Noordwest-Engeland keken op1 februari 2021 lelijk op hun neus, toen alle ramen rood werden geverfd en er activisten het dak op klommen. De wapenverkoop van Israël aan Nederland was de aanleiding. Voormalig minister van ontwikkelingshulp Jan Pronk moet er zelfs een beetje van huilen. Het is niet helemaal duidelijk wat wapenverkoop nu met het klimaat te maken heeft, maar een feit is de hechte samenwerking tussen Extinction Rebellion en het Palestina Komitee.
Er zijn kanttekeningen bij de mensenrechtsituatie in Rusland en Turkije als ook in Algerije en Lybië te zetten, maar dat doet Extinction Rebellion niet. Dat Israël aardgas uit de Middellandse Zee wint en naar Europa verkoopt, is wél tegen het zere been van de activisten. Het Palestina Komitee België (Palestina Solidariteit) organiseerde gisteren dan ook een informatiebijeenkomst. Het verbaasde mij niet tijdens deze meeting ook Ibrahim "pijpbom"Al-Baz, bestuurslid van het Nederlandse Palestina Komitee, tegen te komen.
Alexia Falisse van Extinction Rebellion België is eigenlijk Franstalig, maar hield desondanks een helder Nederlandstalig betoog over aardgas. Aangezien de verbranding van aardgas CO2 uitstoot, kan deze brandstof volgens haar niet door de beugel. Verder vertelde ze uitgebreid over de Europese energiepolitiek. Haar actiegroep is fel tegen, maar eigenlijk doet Europa dat toch wel goed. Het is beter aardgas uit de Middellandse Zee te halen, dan van Rusland afhankelijk te zijn.
Omdat de Palestijnse zaak koste wat kost aan deze energiediscussie verbonden moest worden, kreeg Abeer Butmeh, Coordinator van PENGON-Friend of the Earth Palestine ook het woord. Wat was nou het geval? Volgens Friend of the Earth Palestine betreft het hier Palestijns gas, dat geheel tegen internationaal recht en dus illegaal gewonnen wordt. Bij de activisten ging dit verhaal er in als koek, maar ik ik heb daarover toch mijn twijfels. Volgens welke paragraaf in de Oslo akkoorden is het gas voor de kust van Israël gevonden, van de PA of van Hamas? We weten het niet. Verder vond Abeer het ook nog eens vuil gas en wilde ze het gas ook helemaal niet zelf gebruiken.
Dat er ook energie aan de nederzettingen en Oost-Jeruzalem geleverd zou worden, dat mocht ook helemaal niet, volgens de spreekster. Doordat Abeer geen slides had en onduidelijk sprak, werden de Extinction Rebellion jongeren een beetje wanhopig. Ze begrepen niet helemaal wat ze er aan zouden moeten doen.
Later keek ik op de website van Friend of the Earth Palestine en vond geen enkele tekst waarin van de aardgas vondst gewag werd gemaakt. Ik denk dat ze het tot nog toe niet als een probleem hebben ervaren. Wel staan er meerdere teksten over de gendergelijkheid in samenhang met energielevering. Dat is misschien een thema voor de volgende vergadering.
Waarom is deze alliantie tussen klimaatactivisten en Palestijnen van belang?
Sinds het ontstaan van de Palestijnse zaak, rond 1965, hebben de Palestijnse organisaties steeds geparasiteerd op andere bewegingen en doelstellingen. De ene keer is het de wereldwinkel, dan de vredesbeweging, de ban-de-bom-beweging, de LGBTQAI-beweging, de vrouwenbeweging, de zwarte-piet-activisten, en tot slot de Black Lives Matter-groepen. Er is bijna geen demonstratie meer zonder Palestina vlaggen.
Het feit dat een klimaatgroep zich met deze Palestijnen strijd gaat bezig houden, laat zien dat ze , net als de Palestijnen, niet in een oplossing geïnteresseerd zijn. Daarom hou ik dat de komende tijd in de gaten
Friday, April 09, 2021
De Kabinetsformatie en de relatie met Israël
Veel mensen weten het niet, maar Landbouw Minister Carla Schouten (CU) nam de afgelopen jaren een sleutelpositie in de Nederlands-Israëlische relatie in. Nu fractieleider Gert-Jan Segers van de Christen-Unie zo onverbloemd en duidelijk heeft gezegd, dat zijn partij niet meer met Mark Rutte wil regeren, komt definitief een einde aan deze bijzondere situatie.
Alleenstaande moeder Carla Schouten heeft in een Israëlische kibboets gewerkt en zoals zovele Nederlandse meisjes, was zij niet tegen de charmes van de mannelijke Israëli's opgewassen. Zij heeft gezondigd en door de geboorte van haar zoon is een levenslange relatie met het land Israël ontstaan. Als minister van Landbouw gaat zij over de Voedsel en Warenautoriteit. In die hoedanigheid heeft zij, geheel alleen en op zichzelf aangewezen, de boycot van goederen geproduceerd op de Westelijke Jordaanoever tegen gehouden.
De meute van de BDS-beweging trok op naar het Israël Producten Centrum in Nijkerk en eiste dat de producten uit Judea en Samaria uit de schappen zouden verdwijnen. Maarten Jan Hijmans (abupessoptimist) stond er te schreeuwen. Benji de Levie sprak met zalvende stem over schendingen, Schendingen van wat eigenlijk? Het was een akelige avond.
Deze DOCP-bende, heeft door de contacten van Dries van Agt nog enige invloed op het Ministerie van Buitenlandse zaken en daar werd er voor gezorgd, dat op de flessen wijn van Christenen voor Israël alleen nog mocht staan: "Dit product is vervaardigd in een Israëlische nederzetting op de bezette Westelijke Jordaanoever". Je reinste antisemitisme natuurlijk, omdat op die manier een onderscheid tussen producten gemaakt door Arabieren of door Joden gemaakt, wordt gemaakt. De Christenen voor Israël wilden nog wel als alternatief en concessie, een sticker met het opschrift: "Gemaakt in een Joods dorp in Judea" op de gewraakte producten plakken. Een aanklacht en boete viel hen ten deel.
De afgelopen jaren heeft de Voedsel en Warenautoriteit, onder auspiciën van Carola Schouten, er niets meer aan gedaan en de wijn nog als vanouds door het Israëlproducten centrum verkocht. Nu echter, de Christen-Unie zichzelf buiten spel heeft gezet, zullen we binnenkort te horen krijgen wie in het nieuwe kabinet Landbouw gaat doen. Dan zijn de rapen gaar.
De andere belangrijke positie is die van Buitenlandse Zaken en de kans is groot, dat Sigrid Kaag de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken gaat worden. Veel mensen koesteren een wantrouwen tegen Sigrid, maar ik weet uit betrouwbare bron, dat Sigrid goed met de Israëli's kan opschieten. Ze zal de lijn van de VS en Europa moeten volgen. Misschien dat er wel andere etiketten op de wijn van Judean Hills geplakt moeten worden, maar verder dan deze symbool politiek, hoe absurd ook, zal het niet gaan. De belangen van het bedrijfsleven wegen zwaarder.
Het wordt een moeilijke tijd, maar we zullen er wel doorheen komen.