In het jaar 2000, nadat alle PC's en servers 'Millenium-Proof' waren gemaakt, dachten we echt serieus, dat we alles al gehad hadden. Wat kon er nog veranderen? Bijna alle bedrijven hadden al internet en een eigen website. De servers stonden te zoemen in het eigen datacenter of bij de 'serviceprovider'. Wat kan er nog voor nieuws gebeuren?
De hele ontwikkeling van mobiele telefonie en smartphones moest toen nog vorm krijgen. Kijk ons nou eens! Je kan vanaf je tablet een heel bedrijf besturen. Qua ICT dan. De sociale media werden door het bedrijfsleven aanvankelijk niet serieus genomen. Je zette een communicatiemedewerkster ergens neer en die moest dan maar de Twitter doen. Totdat duidelijk werd, dat facebook een eigen verkoopskanaal neerzet. Dat werd mij voor het eerst duidelijk toen een Thaise studente van Turkse afkomst op de Designacademie te Eindhoven een catering bedrijf begon, waar de opdrachten uitsluitend per Facebook aangenomen werden. Toen ook nog Roy Donders een groot deel van zijn omzet maakte door Facebook-verkoop, wist ik genoeg.
Ikzelf zit meer in de infrastructuur. Hele computer afdelingen van bedrijven worden 'geoutsourced'. de servers worden naar ons datacenter gebracht en daar door ons vakkundig op de laatste stand gebracht. De mensen die met de afdeling meekomen, gaan voor ons werken. "Kom maar hier en ga daar maar zitten"
Doordat we langdurige contracten met grote bedrijven hebben, was er tot voor kort geen vuiltje aan de lucht. Ik dacht dat ik wel tot mijn pensioen dit werk kon blijven doen. De wens is zoals altijd weer de vader van de gedachte. Nieuwe technologische ontwikkelingen verschijnen als een oprijzende zon aan de horizon. Of als donkere wolken, dat hangt er vanaf, of je pessimistisch of optimistisch van aard bent.
Op een congres van Google in Zaandam zag ik een nieuwe technologie, die we het beste als "extreme- cloud-computing" kunnen aanduiden. Het gaat er namelijk niet meer om, een paar servertjes in een cloud te zetten. De toekomst zal zijn dat bestaande functies, zoals zoeken, betalen, kunstmatige intelligentie en omgaan met grote databases (Big Data) in de cloud aangeboden worden.
Op welke servers en met welk besturingssysteem deze functies draaien, dat weten we helemaal niet meer. "Doe maar zoeken" is een opdracht die de cloud dan krijgt. Google heeft deze zoekmechanismen natuurlijk allemaal al zelf in gebruik. Je kan ze nu ook huren. "Doe mij maar een database" en dan betaal ik per uur of per minuut.
De grote spelers op dit gebied zijn: Microsoft (Azure) ; Amazon (AWS) ; Alibaba en Google (GCP).
Deze techno-reuzen gaan een heel groot deel van de computer-hosting overnemen. Maar wat betekent dit voor de industrie en uiteindelijk de gewone man?
Het gevolg is in ieder geval, dat bedrijven en dus ook startups heel snel hun ICT-dienstverlening in orde hebben. Tien keer zo snel als daarvoor. De flexibiliteit zorgt ervoor, dat bedrijven in snel tempo gekocht en verkocht kunnen worden, zonder dat er nog een duur datacenter ergens staat. Producten kunnen daardoor tien keer sneller ontwikkeld worden.
Hele bedrijfsprocessen en bedrijfstakken worden door de nieuwe automatiseringsgolf overbodig gemaakt. Maken AIRBNB, Ueber, Bol.com en Amazon al winkels, taxibedrijven en hotels overbodig, nu zijn de volgende bedrijfstakken aan de beurt.
Kunstmatige intelligentie wordt nu al in de cloud aangeboden. Daardoor kunnen bestelprocessen, intakeformulieren en service-desken door automatische websites en portals vervangen worden. Een virtuele assistent probeert te begrijpen wat je chat en geeft antwoord.
Heeft automatisering al veel werk overbodig gemaakt, nu is het de beurt aan de ICT-ers zelf. Door deze ontwikkelingen en door informatie die ik van het bedrijf Google gekregen heb, ga ik nu ook nadenken. Hosting van servers is binnenkort overgenomen door de cloud. Wat zal ik eens als volgende baan nemen?
No comments:
Post a Comment