Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Sunday, December 10, 2006

De Gevaarlijke Voorsprong

door Keesjemaduraatje
jullie hebben misschien wel eens van de "Wet van de remmende voorsprong" van Jan Romein gehoord. Dat gaat erover dat de technische ontwikkelingen die het eerst ingezet zijn, daarna ook niet meer verbeterd worden waardoor de mensen die die technische ontwikkeling hebben ingezet op een gegeven moment achterlopen. Bijvoorbeeld dat de steden die het eerste stadsverlichting kregen, te laat waren met electrische verlichting.

Bij de offshoring, het verplaatsen van IT-dienstverlening naar China, Polen en India, hebben we nu te maken met de "Gevaarlijke Voorsprong". Die afdelingen die hun werk goed gedaan hebben, worden het eerste ge-offshored. Goed werk doen, houdt bij IT- dienstverlening in, dat je alles netjes opschrijft (documenteert) en dat de techniek die je gebruikt standaard is en uitwisselbaar. Bovendien dat er sprake is van een "dienst". Als je een dienst levert, weet de klant precies tegen welke voorwaarde en hoe je de dienst levert. Dat is misschien een beetje moeilijk voor te stellen. een voorbeeldje.

Je hebt afdelingen die iets opbouwen, bijvoorbeeld een Windows-2000 computer met een emailsysteem erop en als er iets is kan je ze opbellen en dan lossen ze het op. Een dienst leveren houdt dan in, dat je een vast service nummer hebt met vastgestelde taken en beschrijvingen om de standaard problemen op te lossen.

De slecht georganiseerd afdelingen, die roepen, "als er iets is dan bel je  me maar", die kunnen niet ge-offshored worden. De afdelingen die hun werk altijd goed gedaan hebben en een goed lopende gedocumenteerde service hebben, die worden naar India gebracht. Het werk dan.

Vandaar de theorie van de "Gevaarlijke Voorsprong". Wat kunnen we daaruit leren? Dat je altijd een beetje chaos in je werk moet houden, anders red je het niet.

No comments: