Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Tuesday, August 26, 2008

Anti-Kraakwet

Door Keesjemaduraatje
Er is een duidelijke parallel tussen ontslagrecht en huurrecht te zien. Als je mensen gemakkelijker mag ontslaan, dan is het ook gemakkelijker om werknemers wer aan te nemen. Heb je als bedrijf even wat meer werk, dan kan je snel extra mensen aannemen, omdat je weet dat je ze snel weer kan ontslaan.

Bij huren is het ook zo. Als je weet dat je een huurcontact weer op kan zeggen, dan kan je snel even voor een paar maanden of een paar jaar een huis verhuren. De woonsituatie, qua huren is helemaal vastgelopen, doordat er nog steeds een politiek van vaste huurprijzen wordt gehandhaaft. Daardoor is het vaak helemaal niet rendabel voor een huiseigenaar om een huis te verhuren.

De anti-kraakwet zal ten gevolg hebben dat oude bedrijfspanden, oude scholen, oude kloosters en oude huizen, jarenlang leeg staan. Nu worden anti-kraak-firmas nog ingeschakeld om het pand tijdelijk te bewonen. Als er eenmaal een anti-kraakwet door is, dan zijn die tijdelijke verhuurcontracten niet meer nodig en zullen deze panden verkrotten.

Mijn voorstel is een totale liberalisatie van de huren, waardoor het weer loont huizen voor verhuur te bouwen. Daarna zal kraken niet meer nodig zijn. De normale civiele wetten moeten ook bij het kraken gelden. Als een huiseigenaar de bewoners uit zijn pand wil hebben, moet hij een gewone procedure aanspannen. Het strafrecht is daarvoor niet geschikt.   

2 comments:

roelf said...

Het klopt als een bus: die hele zogenaamde woningnood is alleen en uitsluitend het resultaat van overheidsingrijpen. Kijk maar naar landen waar de overheid de woningmarkt met rust laat. In zulke landen vindt iedereen zonder problemen een huis.

krullie said...

wetboek van strafrecht: huisvredebreuk artikel 138
Een pand moet jaar leegstaan: artikel 429sr

Zijn beide artikelen niet van toepassing vlgns officier van justitie is er sprake van legale kraak en is het strafrecht niet meer van toepassing.

Dan moet eigenaar middels civiele procedure aantonen dat hij pand in gebruik heeft of neemt.