In dezelfde tachtiger jaren heeft de stad Amsterdam een boycot over de schrijver W.F.Hermans uitgesproken. De schrijver heeft in 1983 een bezoek gebracht aan Zuid-Afrika en daarmee de culturele boycot tegen Zuid-Afrika doorbroken. In een interview aan NRC legt de schrijver uit waarom. Daarna mocht hij niet meer in Amsterdam optreden. De diktatoriale macht die nu in Amsterdam tegen Hoeiboei, Gregorius Nekschot en Geenstijl optreedt, is dus niet van vandaag of gisteren, maar heeft een lange ideologische geschiedenis. Symboolpolitiek is altijd al een hele sterke kant van de Amsterdamse Grachtengordel-elite geweest.
Wat veel mensen niet weten is, dat Gerard Reve en Willem Frederik Hermans een gezamenlijk voorbeeld hebben, die zeer inspirerend voor hun werk geweest is. Dat is de Franse schrijver Louis Ferdinand Celine. Het gescheld, het gebruik van spreektaal in de literatuur, het provoceren en het kankeren op de " gewone man" zijn allemaal elementen die je in de literatuur van Celine al terug kan vinden en die Reve en Hermans als voorbeeld hebben genomen.
Twee werken van Celine worden als hoogtepunten van de wereldliteratuur beschouwd: "Reis naar het einde van de nacht" en "Mort au credit". Het is dan ook geen wonder dat een van de boeken van Reve de titel "Op weg naar het Einde" heeft meegekregen en dat er begin jaren zestig in de Tweede Kamer werd gedebatteerd en dat een Gereformeerde politicus per ongeluk de titel van een boek van Celine noemde in plaats van het boek van Reve. Maar dat geheel terzijde.
Gelukkig is ons een boekverbranding van de boeken van Celine nog bespaard gebleven, maar het scheelde niet veel. In een sketch van Wim de Bie werd Celine als "fascistisch" gebrandmerkt.
http://home.wanadoo.nl/wimgelling/Celine.htm
http://nl.wikipedia.org/wiki/Louis-Ferdinand_C%C3%A9line
video: http://www.editionsmontparnasse.fr/titres/celine-vivant?v=130&start_paused=0
http://members.chello.nl/t.gevers/brochures.html
No. 11. H.-E. Kaminski. "Celine in dienst van de nazi's". 54 p., prijs € 4,54.
Celine in dienst van de nazi's verscheen in 1938, als een reactie op het tot uitroeiing van de joden oproepende boek "Bagatelles pour un massacre" van Louis Ferdinand Celine, de schrijver, die met "Reis naar het einde van de nacht" en "Dood op krediet" al de nodige roem had vergaard. Het is het eerste geschrift waarin Celine's fascisme en antisemitisme aan de kaak worden gesteld.
Op stormfront:
http://www.stormfront.org/forum/showthread.php/goede-boeken-wat-raad-jij-46439p5.html
No comments:
Post a Comment